Yeni açıklanan kapsamlı borç yapılandırma paketi ile birlikte başta vergi ve sigorta primi borçları olmak üzere verilen cezalara dönük olarak önemli bir yapılandırma paketi hayata geçmek üzere. Borç yapılandırma paketinin detayları ise merakla bekleniyor.
Borç Yapılandırma Nedir?
Borç yapılandırma hükümet tarafından yurttaşların vergi ve sigorta borçlarını silmeyi hedefliyor. Vergi borcu yapılandırması, farklı dönemlerde kişinin devlete ödemesi gerektiği verginin belirli oranlarının silinmesi ve ayrıca kalan kısmının da devlet tarafından belirlenmiş olan tarihler içinde taksitler halinde ödenmesini içeriyor.
Bunun yanında SGK borcu, motorlu taşıtlara yönelik yapılan vergi gibi bazı ödemeler de yine bu yapılandırma içine dahil ediliyor. Bu borçlar kişilerin ödemeleri gereken borçlar olmalarına karşılık bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı olarak ödemeleri gecikebilir. Ancak ödemeleri geciktiğinde borçları faiz ile arttığı için sonrasına ödeme yapmak daha güç bir hale dönüşebilir. Bu durumlarda ise borç yapılandırması devreye alınarak ödeme kolaylıklarının yapılması sağlanmaktadır. Borç yapılandırma yapmak için ise talep edilen belgelerle birlikte belirtilen adreslere başvuru yapmak gerekiyor.
Borç Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
Borç yapılandırma başvurusu yapmak için öncelikle güncel borç durumunun sorgulanması gerekmektedir. Güncel borcu olanlar için başvuru işlemleri belirlenmiş olan tarihler arasında gerçekleşecek. Borç yapılandırma başvuruları ise kişinin kendisi tarafından devlet dairelerine giderek, eposta göndererek veya web üzerinden T.C. kimlik numarasıyla yapılabilecek.
Mevcut borçlarınızı görüntülemek için burayı tıklayınız.
Hangi Borçlar Yapılandırılacak?
Borcu olanlara yönelik sağlanan ödeme kolaylığında farklı borçları yapılandırmak mümkün. Bu borçlar söz konusu ödeme yılı içinde alınan kararlara göre değişkenlik gösteriyor. Fakat genel olarak yapılandırmaya dahil edilen vergi borçları şu şekilde;
- Henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan idari para cezaları
- Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredileri
- Askerlik cezaları
- Nüfus cezaları
- Trafik cezaları
- Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları
- Gümrük cezaları
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından takip edilen sigorta primleri
Bunların yanında belediyelere, il özel idareleri ve bakanlıklara ait olan borçlar da yine yapılandırma sürecine dahil edilmiştir. Gelir, gümrük, emlak ve motorlu taşıtlar vergileri de yine yapılandırma kapsamına alınabilmektedir.
Vergi Borcu Yapılandırılır mı?
Gerçek ve tüzel kişilerden her yıl belirli yasalar çerçevesinde kamusal hizmetlerde kullanılmak için devlet tarafından vergi alınmaktadır. Bunlar gelir, emlak, motorlu taşıtlar gibi vergiler beyanname ile duyurulmaktadır. Vergi borcu olan mükellefler ise belirtilmiş olan süreler kapsamında ödeme yapmaları gerekiyor. Şayet ilgili ödemelerin yapılmaması halinde ise borç miktarına bağlı olarak yaptırımlar uygulanmaktadır. Mükellefler bu yüzden ceza ile karşı karşıya kalmamak adına vergi borçlarının düzenli şekilde ödemesini teşkil edilmektedir.
Ödeme noktasında zorluk yaşamakta olan gerçek ve tüzel kişilere sağlanmakta olan bir kolaylıktır. Vergiler belirli oranda silinir ve kalan ana borcun taksitler halinde ödenmesi beklenir. Yeni yapılan ödeme kolaylığı ise 2000 TL’ye kadar icralık olmuş borçların silinmesini, kalanların ise yapılandırılmasını hedefliyor. Yapılandırma ile borç silinmeyecek olup ödemelerin zorluk çıkarmadan mükellef tarafından kolayca ödenebilmesi için belirli taksitlere bölünmesini içeriyor. Bunun yanında icralık olmuş ve 2000 TL’yi geçmeyen borçlar ise silinecek.
Yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir şart bulunmuyor. Bahsedilen ceza ve vergilere yönelik borcu olan tüm mükellefler bu yapılandırmadan yararlanabilir. Yapılandırma yapmak için ise GIB internet sitesi veya ilgili devlet dairelerinden başvuru yapılabilir. Yapılandırma yapıldıktan sonra ise belirtilen borç ödeme takvimine uygun ödeme yapılması gerekiyor.