Ek ders hesaplama nasıl yapılır? 2022 Temmuz ayında memurlara yapılan %41,69’luk artışla öğretmenler için ek ders ücreti netleşti. Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan öğretmenler için tüm ek ders ücretlerine yazımızda yer verilmiştir.

İçerikler
- 1 Öğretmen Ek Ders Hesaplama Nasıl Yapılır?
- 2 2022 Sözleşmeli Öğretmen Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
- 3 2022 Yüksek Lisans Mezunu Öğretmen Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
- 4 2022 Doktora Mezunu Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
- 5 30 Saat Derse Giren Öğretmenin Maaşı Nasıl Hesaplanır?
- 6 Nöbet Ek Ders Hesaplama Nasıl Yapılır?
- 7 Raporlu Öğretmenin Ek Ders Kesintisi
- 8 Sınıf Öğretmenleri Kaç Saat Ek Ders Alır?
- 9 Ek Ders Ücretleri Ne Zaman Ödenir?
- 10 2022 Öğretim Görevlisi Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
Öğretmen Ek Ders Hesaplama Nasıl Yapılır?
Öğretmenler için ek ders hesaplama yapılırken bir dizi farklı parametre kullanılır. Başka bir deyişle, sadece ek ders ücreti bilmek, hesaplama yapmanız için yeterli değildir.
Ek ders ücreti hesaplama için kullanılan parametreler şu şekilde sıralanabilir:
- Eğitim Durumu ( Lisans / Doktora / Yüksek Lisans )
- Özel Eğitim Gündüz Süresi
- Yetiştirme Kursu Gündüz Süresi
- Unvan Katsayısı ( Kadrolu / Sözleşmeli / Öğretim Görevlisi )
- Özel Eğitim Gece Süresi
- Asgari Geçim İndirimi
- Bütçe Dönemi
- Merkezi Sınav Görevi
- Nöbet Süresi
- Vergi Dilimi ( %15 – %20 )
- Yetiştirme Kursu Gece Süresi
Genel olarak, ek ders hesaplama adımları aşağıdaki gibidir:
-
- Güncel maaş katsayısı, gece ve gündüz dersleri için ayrı ayrı belirlenen göstergelerle çarpılmalıdır. Şu anda gündüz dersinin indeksi 140, gece dersinin indeksi 150 olarak belirlenmiş.
- Ardından, maaş katsayısını gösterge ile çarparak bulduğunuz miktardan gelir vergisi ve damga vergisini çıkarmanız gerekecek.
- Gelir vergisi ve damga vergisi, vergi diliminize göre ayrı ayrı belirlenir. Bu nedenle, vergi diliminizi ayrıca bilmeniz gerekir.
- Gelir vergisi ve damga vergisi düşüldükten sonra kalan ücret, öğretmenlere ek ders ücreti olarak ödenen net ücrettir.
2022 Sözleşmeli Öğretmen Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
Birçok kişi, sözleşmeli öğretmen ek ders ücreti hesaplanırken farklı belirleme yapıldığını düşünmektedir. Ancak böyle bir fark yoktur. Ek ders ücreti, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler için aynıdır. Ancak sözleşmeli öğretmenler için SGK kesintisi daha yüksektir. Bu nedenle net maaş farklı belirlenmektedir.
Sözleşmeli öğretmenler için Temmuz 2022’den Aralık 2022’ye kadar %15 vergi diliminde ek ders ücreti;
- Gündüz Ek Ders Ücreti : 33,79 TL
- Gündüz Takviye Kursu : 67,57 TL
- Gece Takviye Kursu : 72,40 TL
- Gece / Hafta Sonu Ek Ders Ücreti : 36,20 TL olarak belirlenmiştir.
2022 Yüksek Lisans Mezunu Öğretmen Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
Temmuz-Aralık 2022 tarihleri arasında yüksek lisansını tamamlayan öğretmenler için ek ders ücreti açıklandı. Ek ders ücreti belirlenmesinde eğitim durumunun yanı sıra vergi dilimleri ve gece/gündüz zamanları da önemlidir. Bu nedenle, ayrı olarak belirlenmeleri gerekir.
Buna göre yüksek lisans öğretmenleri için ek ders hesaplama şu şekilde belirlenir:
- Gündüz Net ( %20 Vergi Dilimi ) Ek Ders Ücreti : 34,00 TL
- Gündüz Takviye Kursu Net ( %20 Vergi Dilimi ) Ek Ders Ücreti : 65,79 TL
- Gece / Hafta sonu Net ( %20 Vergi Dilimi ) Ek Ders Ücreti : 41,71 TL
- Gündüz Net ( %15 Vergi Dilimi ) Ek Ders Ücreti : 36,14 TL
- Gündüz Takviye Kursu Net ( %15 Vergi Dilimi ) Ek Ders Ücreti : 69,95 TL
- Gece / Hafta sonu Net ( %15 Vergi Dilimi ) Ek Ders Ücreti : 44,34 TL

2022 Doktora Mezunu Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
Doktora derecesine sahip öğretmenler için Haziran-Aralık 2022 arasında ek ders ücretleri açıklandı. Doktora mezunları için önemli olan tek şey eğitim durumu değildir. Ayrıca vergi sınıfları ve gece/gündüz zamanı vb. belirlenmesi gerekir. Bu nedenle akşam ve gündüz dersleri için ek ders ücretleri vergi dilimine göre ayrı ayrı belirlenir.
2022 Doktora mezunu öğretmen için ek ders ücretleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir;
- Net gün (%15 vergi bölgesi) ek ders ücreti: 40,54 TL
- Gece/Hafta sonu net (%15 vergi bölgesi) ek kurs ücreti: 42,24 TL
- Günlük ek kurs net (%15 vergi bölgesi) Ek kurs ücreti: 73,85 TL
- Net gün (%20 vergi bölgesi) ek ders ücreti: 38,13 TL
- Gece/Hafta sonu net (%20 vergi) ek kurs ücreti: 39,73 TL
- Günlük ek kurs net (%20 vergi bölgesi) Ek kurs ücreti: 69,46 TL
30 Saat Derse Giren Öğretmenin Maaşı Nasıl Hesaplanır?
30 saat derse giren bir öğretmenin maaşı hesaplanırken öğretmenin ücretli mi yoksa kadrolu mu olduğu önemlidir. Çünkü ücretli eğitim veren öğretmenler saat başına ek ders ücreti almaktadır.
30 saatlik derse giren kadrolu öğretmenler ayrı olarak değerlendirilmelidir. Çünkü kadrolu öğretmenler için 30 saatlik ders saatinin 18’i ücretlerinin karşılığı olarak sorumlulukları olarak kabul edilmektedir. Buna bağlı olarak, 12 saat ek ders ücreti olarak hesaplanmaktadır.
Bu noktada değinilmesi gereken bir diğer konu ise hazırlık ve planlama görevleri. Bu nedenle öğretmenlerin her 10 saatlik ders için 1 saatlik hazırlık ve planlama görevi aldığı kabul edilebilir. Bu 1 saatlik ücret de ek bir ders ücretidir. Diğer bir deyişle, haftada 30 saat ders veren öğretmenler, hazırlık ve planlama görevleri kapsamında 3 saat ek ders ücreti alacaklardır.

Nöbet Ek Ders Hesaplama Nasıl Yapılır?
Nöbet için ek ders hesaplanma saatlik olarak yapılır. Nöbet ek ders ücreti, toplu sözleşme ile öğretmenlere sağlanan haklardan biridir. İlgili yasalara göre, okulda fiilen görev yapan öğretmenler, haftada en fazla 3 saat olmak üzere ek ders ücreti ödemesi yapılmakta. Nöbet görevi karşılığında her ay 12 saate kadar ek ders ücreti alınabilir.
Raporlu Öğretmenin Ek Ders Kesintisi
Rapor alan öğretmenler için ek ders kesintisi hesaplama, öğretmenin hastalık izni kullandığı gün sayısı dikkate alınarak hesaplanır. Bu noktada bir örnekle açıklamak önemlidir. Bir öğretmenin haftalık 18 saatlik dersi, görevi olarak sayılır. Yani haftada 30 saat ders veren bir öğretmen haftada 12 saat ek ders veriyor. 2 gün devamsızlığı olduğu düşünüldüğünde, öğretmen 12 saat derse girmemiş olacak. Bu durumda ek ders ücreti almaya hak kazanamamış olacak.
Ancak hazırlık ve planlama görevi kapsamında alınan ek ders ücretleri ayrıca hesaplanmalıdır. Öğretmenler için her 10 saatte bir 1 saat ek ders hazırlama ve planlama görevi için ek ders hesaplama yapılmaktadır. Dolayısıyla 2 günlük raporu olan bir öğretmen, verdiği 3 gün veya 18 saatlik eğitim için 1 saat ek ders ücreti almaya hak kazanacaktır.
Rapor alan öğretmenler için ek ders kesintilerinde değinilmesi gereken son bir nokta da nöbet ek ders ücretidir. Öğretmenler, nöbetleri için haftada en fazla 3 saate kadar ek ders ücreti alırlar. Ancak ücrete hak kazanabilmek için nöbetin fiilen tutulmuş olması gerekir. Bu nedenle raporun alındığı gün nöbete denk gelirse öğretmenin ek ders ücreti ödenmez.

Sınıf Öğretmenleri Kaç Saat Ek Ders Alır?
Sınıf öğretmenleri için ek süre hesaplanırken öğretmenin fiili ders saati, hazırlık ve planlama görevleri için ek dersler gibi parametreler dikkate alınır. Yani bir sınıf öğretmeninin haftada 30 saat ders verdiği bilinmektedir. 30 saatin 18’i aylık görev olarak kabul edilirken, 12 saati ek ders olarak kabul edilir ve ek ders ücretine tabidir.
Ayrıca hazırlık ve planlama için ek ders ücretleri öğretmenin toplam ders saatine göre belirlenir. 10 saat eğitim veren bir öğretmene 1 saat hazırlık ve planlama görevinin 1 saat olduğu kabul edilerek ek ders ücreti verilmektedir. Bu nedenle 30 saat ders veren bir sınıf öğretmeni için 3 saatlik hazırlık ve planlama görevi ek ders ücreti olacaktır. Tüm bu hesaplamalara göre sınıf öğretmeninin haftalık ek ders süresi 15 saat olarak kabul edilir ve buna göre ek ders ücreti ödenir.
Ek Ders Ücretleri Ne Zaman Ödenir?
Ek kurs ücretlerinin ödenmesi için net bir tarih yoktur. Ancak ödemeler için belirlenen zaman aralığının her ayın 1’i ile 7’si arasında olduğu bilinmektedir.
Bu aralıkta ödeme döngüsünü değiştiren sorunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışılan bankanın maaşları hesaba yatırma günü
- Eğitim kurumunda ek ders ücreti girişlerinin yapılma zamanı
- Mal Müdürlüğü onayının yapılma zamanı
Bu nedenle, ek ders ücretlerinin ödenme zamanı illere ve hatta ilçelere göre değişiklik göstermektedir. Özetle, ödemeler çoğunlukla her ayın ilk haftasında yapılır ve en geç ayın 15’inde hesabınıza yatırılır.
2022 Öğretim Görevlisi Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
Öğretim görevlileri için ek ders ücretleri, unvanı, vergi dilimi ve eğitim süresi gibi parametrelere göre değişir. Öğretim görevlisi/Okutman olarak Temmuz 2022 – Aralık 2022 dönemi için ek ders ücretleri aşağıdaki gibidir:
Görev |
N.Ö. Gündüz | N.Ö. Gece ve Tatillerde |
İ.Ö. Gece |
Öğretim Görevlisi |
53,38 TL | 85,40 TL |
170,80 TL |
Okutman | 53,38 TL | 85,40 TL |
170,80 TL |
Ek ders hesaplama nasıl yapılır? 2022 yazımızın sonuna geldik. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenlerin ek ders hesaplama yöntemi hakkında detay bilgiler paylaştık. Ek ders hesaplama yapılırken birçok parametre dahil edildiği için bunlar hakkında da bilgileri bulabileceksiniz. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücretleri neden farklılık gösteriyor, sınıf öğretmeni ek ders ücreti nasıl hesaplanıyor gibi bir çok konuda sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.

Güncel Konular kategorimizin son yazısı olan KYK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? yazımızda son düzenlemeyle KYK borçlarına ait faizlerin silinmesiyle gençler KYK borç sorgulama nasıl yapılır diye aramaya başladı. E devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla borç sorgulamanın mümkün olduğunu detaylandırdığımız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Sitemiz içerikleri arasında farklı konular bulunduğu için beğendiğiniz herhangi bir konuyu okumak için Google bazlı arama yapabilirsiniz.
Kadrolu Öğretmen Ek Ders Ücreti Ne Kadar?
Öğretmen maaşındaki %41,68’lik artış aynı şekilde ek ders ücretlerini de etkilemiş oldu. Kadrolu öğretmenler için en az 39,16 TL, sözleşmeli öğretmenler için en az 33,61 TL olarak güncellenmiş oldu.
Sınıf Öğretmeni Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Sınıf öğretmenleri haftada 30 saat ders veriyor. 30 saat için 3 saat hazırlık toplam 33 saat yapıyor. Maaş karşılığında 18 saat derse girdiği için 33-18 = 15 saat ek ders + 2 saat nöbet ücreti olmak üzere toplam 17 saat ek ders ücreti alırlar.
Ek Ders Yerine Geçen Gündüz Ne Demek?
Saat ücreti fiilen ders vererek ücretlendirilmediği için Ek Ders Yerine Geçen Görev-Gündüz sekmesine işlenir. 2- 12 saat ders veren yöneticiler için 6 saat gündüz ve kalan ek dersler ise ek ders yerine geçen gündüz olarak işlenir.