EYT maaşı hesaplama ve ne kadar olacak sorusu gündemdeki yerini koruyor. EYT emekli maaşı hesaplama formülü ile birlikte detaylar da netleşmeye başladı. Hükümet cephesinden Mart ayında emekli maaşlarının alımlarına yönelik takvim gerçekleşecek açıklaması EYT emeklilerini heyecanlandırdı.
İçerikler
EYT Maaşını Belirleyen Kriterler
EYT maaşı hesaplama ise bu durumdan yararlanarak EYT’li emekli olanlar tarafından merak ediliyor. 8 Eylül 1999’daki yasa değişikliği yapılmamış olsaydı bu tarih öncesindeki sigorta kaydına sahip olan kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık ve 5 bin prim günü ile emekli olma hakkı oluşacaktı. Fakat yasa değişikliği ile birlikte sigortalılık süresinde değişiklik olmasa da erkekler bazında yıla göre 44’ten 58’e, kadınlarda ise 40’tan 56’ya olacak şekilde yaş şartı getirilmiş oldu. Diğer yandan prim gün sayılarında da 5 bin günden artış oldu ve 5975 gün belirlendi.
EYT kapsamı 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlar için kaldırılmış olursa en az 5 bin günden sigorta kaydı yıllarına göre olacak şekilde 5975 güne kadar sürede prim ödeme koşulu belirlenmiş olacak. Fakat şimdiki prim miktarına göre ise değişmekle birlikte SSK’lı yani 4A olanlarda 7200, Bağkur yani 4B olanlarda ise 9 bin prim günü kapsamında yaş şartını karşılayıp emekli olanlar en yüksek emekli maaşı alıyor.
4A Maaşları İçin Prim Günü Detayı
EYT maaşı hesaplama için değişen koşullar söz konusu olduğundan prim gün sayılarını dikkate almak gerekiyor. EYT ile yaş şartı kalkarsa ve prim gün sayısı da 8 Eylül 1999 tarihinden öncesinde olduğu gibi 5 bin güne çekilirse emekli maaşları da aynı orandaki prim miktarında SSK’lılarda en yüksek olarak 7200, Bağkur’lularda ise 9 bin gün olduğundan bu prim gün sayısına ulaşamayanların alacakları maaş, aynı miktarda prim ödemiş fakat 7200 ve 9 bin prim ödeme şartını yerine getirmiş olanlardan düşük kalacak.
Bu yüzden en düşük emekli maaşının da 3500 liraya sabitlendiği göz önünde tutulursa EYT çıkmış olduğunda asgari ücret üzerinden prim yatırmış olan bir EYT’li ile 7200 güne primini tamamlamış olan asgari ücretli EYT’nin maaşları aynı oranda olacak.
EYT Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
EYT maaşı hesaplaması prim ödemeleri, çalışma günü gibi farklı etmenlere göre farklılık gösteriyor. SGK da kendi sitesi üzerinden yer vermiş olduğu emeklilik ve maaş zamanı bilgileriyle kesinlik içermeyecek şekilde emekli olacağınızda ne kadar maaş alacağınızı belirtiyor.
4B kapsamında olanlar için E-Devlet üzerinden maaş hesaplamak da mümkün. Bunun için 4B emekli aylık hesaplama sayfası kullanılıyor.
EYT İçin Farklı Hesaplama Söz Konusu Değil
SGK tarafından yapılan açıklamada da EYT için farklı bir hesaplama yapılmayacağı belirtildi. Buna göre açıklamada hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınacak şekilde aylık ödemesi yapılacağının altı çizildi. Şayet bu açıklama uygulanırsa en düşük emekli maaşı olan 5500 TL’yi EYT’yi oluşturan yüzde 60’lık kesim alabilecek. Diğer kalan kesim ise en düşük emekli maaşı sabit oranından yani 3500 TL üzerinden maaş alacak.
EYT’liler için maaş bağlandıktan sonra her yıl diğer emeklilerde olduğu gibi bu EYT maaşlarına da zam yapılacak. Ayrıca EYT’liler de emeklilik haklarından bankalar nezdinde yararlanabilecek. Fakat yaş şartı olan uygulamalar için EYT’liler eğer yaş şartını doldurmadıysa (toplu taşımaya ücretsiz binme vb.) bu tür haklardan yararlanamayacaklar.