Patent Başvurusu Nasıl Yapılır? 2022 güncel, ticari markaları veya buluşları tescil ettirmek ve diğer kişilerin haksız sahipliğini ve yetkisiz kullanımını önlemek için gerekli olan patent prosedürü, bir buluşu olan veya tescil etmek istedikleri bir ticari markaya sahip kişilerin çok merak ettikleri ve fikir sahibi olmak istedikleri bir konudur. İşte patent almak isteyenlerin ilgisini çeken tüm sorular ve adım adım patent süreci.
Patent sahibinin buluşu kullanma ve sahiplenme hakkıdır. Buluşun kullanılabileceğini gösteren belgeye patent belgesi denir. Bu şekilde, hiç kimse sizin izniniz olmadan buluşunuzu kullanamaz. Eğer kullanırsa, patent sahibi bu tüzel kişiyi veya kurumu dava ederek hakkını savunabilir.
Her şeyden önce, bir patent avukatı, icat edildiği iddia edilen ürünün ön soruşturmasını yürütür. Ön araştırmacı bunun bir buluş olduğuna karar verirse, ürünün ayrıntılı belgelerini ve resimlerini alacaktır.
Daha sonra patent vekili buluşu açıklayan bir patent açıklaması yazar ve ürünü bulan kişiye gönderir. Ürünü bulan kişi, açıklamasında gerekli olduğu yerde ürünü kaldırır / düzeltir/ ekler /değiştirir. Sonra patenti tekrar patent vekiline gönderir. Patent tanımının tamamlanmasının ardından Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusu yapılır.

İçerikler
Nasıl Patent Alabilirim?
Patent başvurusu için başvuru ücretinin makbuzu Türk Patent Enstitüsüne gönderilir. Başvuruda bir patent başvurusu yapılmalıdır. Daha sonra Türk Patent Ofisi başvuru sahibine başvuru numarası ve formunun eksik olup olmadığını belirten bir mektup gönderir. Bu noktadan itibaren, başvuru sahibi araştırma ücretlerini 15 ay içinde ödemeli ve araştırma başvurusunu sunmalıdır. Araştırmanın tamamlanmasının ardından Türk Patent Ofisi araştırma raporunu başvuru sahibine gönderir.
Türk Patent Enstitüsü’nün raporu olumlu ise veya içerdiği olumsuz yönlerin düzeltilebileceği varsayılırsa, 1. İnceleme için bir başvuru yapılır ve ücretler ödenir, daha sonra Türk Patent Ofisi test raporunu buluş sahibine iletir.
Bu raporun olumlu olması halinde buluş sahibi başvuru ücretini öder ve patenti alır. Bu raporun olumsuz olması halinde patent vekili teknik bir cevap vererek Türk Patent Ofisine iletecektir.
Bu raporun olumlu olması halinde buluş sahibi başvuru ücretini öder ve patenti alır. Olumsuz ise, üçüncü bir cevap yazılır. Türk Patent Enstitüsü’nün bir sonraki raporu sonuncusudur. Bu rapor olumsuz ise buluş patent alamaz.
Patent Başvurusu Nasıl Yapılır ile alakalı içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Diğer Başvurular kategorimizin son yazısı Almanya Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır? 2022 Güncel Sitemiz içerikleriyle alakalı daha detaylı arama yapabilmek için Google baz alarak arama sağlayabilirsiniz.
Patent alma ücreti ne kadar?
Buna göre e-devlet üzerinden patent ve faydalı model başvuru ücreti 14.75 TL, marka tescil ücreti 436.78 TL, coğrafi işaretler ve geleneksel ürünler için başvuru ücreti 6.27 TL oldu. Tasarım tescili için kayıt ücreti 71,95 TL olarak belirlendi. İlgili tebliğ 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girdi.
Kimler patent başvurusu yapabilir?
Tüm gerçek ve tüzel kişiler buluşlarını patent/faydalı model başvuruları yaparak ve patent/faydalı model tescili kriterlerini karşılayan bir buluş oluşturarak tescil ettirebilirler. Mucit gerçek bir insan olmalı.
E devlet üzerinden patent başvurusu nasıl yapılır?
Bir marka oluşturmak için öncelikle Türk Patent Endüstrisi’ne başvurmanız gerekir. https://epats.turkpatent.gov.tr/run/TP/EDEVLET/giris patentleri ve ticari markaları bağlantı üzerinden kaydedebilirsiniz.
Patent almak için yaş sınırı var mı?
Türk Patent ve Marka Dairesi’nin 04.11.2020 tarihinde yayımladığı tebliğde, Türk Medeni Kanunu’na göre henüz 18 yaşını doldurmamış kişilerin anne ve babalardan ve velilerden bir defaya mahsus muvafakat alarak marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurularında bulunmaları gerekmektedir.