TDK yazım kuralları diğer adı ile imla kuralları olarak bilinmektedir. İmla kuralları, konuşma ve yazma esnasında farklı anlamların meydana gelmemesini sağlar. Bilinenin aksine yazım kuralları sadece öğrenci sınavlarında karşımıza çıkmaz. Günlük yaşantımızda da ifadelerimizi güzelleştirmeye destek olur.
Eğer yazım kuralları kullanılmazsa yazı bünyesinde birtakım anlatım bozuklukları ve anlam belirsizlikleri ortaya çıkabilir. Bir dilin korunması amaçlanıyorsa ve saygı duyuluyorsa imla kurallarına dikkat etmek insani bir zorunluluktur. Peki, TDK yazım kuralları hakkında en doğru bilgi nereden edinilir? Tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edin.
İçerikler
TDK Yazım Kuralları Kılavuzu

Türkçe’de yazı yazarken herhangi bir yanlışlık yapmak kabul edilebilir bir durum değildir. Özellikle resmi belgelerde imla kurallarını ihmal etmek başınızı belaya sokabilir. Aynı durum kitaplar ve sosyal yaşantımız içinde geçerlidir. TDK yazım kuralları yanlış uygulandığında belgelerin kabul edilmemesi ve prestijin sarsılması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ek olarak sosyal yaşantınızda küçük düşmenize de neden olabilir. Türkçe yazım kuralları konusunda en iyi kaynakları yazımızın devamına ekledik.
İmla kuralları dilimizin en önemli kurallarındandır. Bu durum özellikle öğrenciler için büyük önem arz etmektedir. AYT, TYT gibi önemli sınavlarda dil bilgisi sorularında başarı sağlamak istiyorsanız mutlaka işinize yarayacaktır. Eğitim kurumlarından sonra imla kurallarını en sağlıklı şekilde öğrenebileceğiniz yer şüphesiz Türk Dil Kurumu kaynaklarıdır.
İş hayatında yazım kurallarına dikkat edilmemesi, belgenin iptaline kadar gidebilir. O nedenle ilköğretim yıllarından itibaren yazım kurallarının iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekir. Bilgilerinizi tazelemek ve unuttuklarınızı tekrarlamak istiyorsanız aşağıdaki linke göz gezdirmenizde fayda var:
https://www.tdk.gov.tr/kategori/icerik/yazim-kurallari/
Yukarıda paylaşmış olduğumuz bağlantı TDK yazım kuralları için resmi bir kaynaktır. Burada sunuş, alıntı kelimelerin yazılışı, ayrı yazılan birleşik kelimeler, bağlaç olan da, de’nin yazılışı, bağlaç olan ki’nin yazılışı, bitişik yazılan birleşik kelimeler, büyük harflerin kullanıldığı yerler, büyük ünlü uyumu ve çok daha fazlası bulunuyor. En güzel yanı ise akıcı, sade bir dille anlatılması ve bol örneklere yer verilmesidir. Tüm bilgi ihtiyacınızı pratik bir şekilde karşılayabilirsiniz.
TDK Noktalama İşaretleri

TDK tarafından aktarılan bilgilere göre toplam 17 noktalama işareti bulunuyor. Bu noktalama işaretleri; nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi, uzun çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç ve kesme işareti olarak bilinmektedir.
Noktalama işaretleri, duygu ve düşünceleri daha doğru ifade etmek için kullanılır. Ayrıca cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek için kritik bir öneme sahiptir. Bunların yanı sıra okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak ve sözün vurgu özelliklerini belirtmek konusunda da kullanılmaktadır. Bu işaretlerden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç ve kesme işaretleri ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır.
TDK yazım kuralları ve noktalama işaretleri için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:
https://www.tdk.gov.tr/icerik/yazim-kurallari/noktalama-isaretleri-aciklamalar/
Yukarıda paylaşmış olduğumuz bağlantı, TDK’nin resmi sayfasına aittir. Burada noktalama işaretlerinin tamamı tek bir sayfada derlenmiştir. Tüm noktalama işaretleri örnekler eşliğinde tarafınıza sunulur. İçeriği incelerken önemli uyarıların olduğunu fark edeceksiniz. Bu uyarıları bir kenara not etmenizde fayda var.
TDK Yazım Kuralları 5 Dakikada Öğren yazımızın sonuna geldik. TDK yazım kuralları, imla kuralları olarak da bilinir. Yazım kuralları, konuşma ve yazma sırasında farklı anlamların ortaya çıkmamasını sağlar. Yaygın inanışın aksine, yazım kuralları sadece öğrenci sınavlarında görünmez. Ayrıca günlük hayatımızda ifadelerimizi güzelleştirmemize yardımcı olur. Yazım kuralları kullanılmazsa, metinde bazı ifade engelleri ve belirsizlikler görünebilir. Bir dil korunacak ve saygı duyulacaksa, imla kurallarına dikkat etmek insanlık görevidir.
Güncel Konular kategorimizin son yazısı olan KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? 2 Pratik Formül yazımızda KDV hesaplama hakkında bilgiler paylaştık. Tüm ürünlerde geçerli olduğundan, oranlar değişse de işletmelerin devlete ödeyecekleri tutarı hesaplayabilmeleri ve doğru fiyatlandırabilmeleri için KDV hesaplama işlemini yapabilmeleri gerekmektedir. Yazımızda bununla ilgili 2 pratik formül paylaşıyoruz, umarız işinize yarar. Sitemizdeki farklı içeriklerden herhangi birini okumak için Google bazlı arama yapabilirsiniz.
Yazım Kuralları Nelerdir?
İmla kurallarının amacı yazımda olası karışıklığı önlemek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, herkesin yazma ve okuma yöntemlerinin tutarlı olmasını sağlamaktır.
Türk Dil Kurumu Nasıl Yazılır?
Burada kurum ifade edilirken bir kesme işareti ile ayrılmamıştır. Mesela; Türk Dil Kurumu’nun yazım şekli yanlış iken, Türk Dil Kurumunun yazım şekli doğrudur.
TDK ya Göre Nasıl Yazılır?
Türk Dil Kurumunun resmi internet sitesi tdk.gov.tr’de kurumun kendisine “TDK’ya” yerine “TDK’ye”, “TDK’nın” yerine “TDK’nin” gibi ince çekim eki getirdiği görülmektedir. Bu nedenle TDK kısaltması Te-De-Ke olarak okunmalıdır.